Mi a baj a HFO-hűtőközegekkel?

A pécsi Hóbagoly szaküzletben nemrégiben megrendezett, jó hangulatú vevőtalálkozón szó esett a HFO-hűtőközegekről is. Bacsa Róbert cégvezető röviden összegezte, hogy miért is szeretne az Európai Unió korlátozásokat vezetni be a nemrégiben még egyértelműen támogatott hűtőközegek kapcsán.

 

 

A 2015-ben, Párizsban aláírt Éghajlatvédelmi Megállapodásban az Európai Unió kötelezettséget vállalat arra, hogy 2030-ra legalább 55%-kal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest.

A vállalás részeként az uniós tagállamok fokozott ütemben vezetik ki piacaikról az olyan, magas globális felmelegedési potenciállal rendelkező HFC (azaz fluorozott szénhidrogén) hűtőközegeket, mint például az R134a.

 

Helyüket az üvegházhatás szempontjából sokkal kedvezőbb HFO (hidroflouro-olefin) hűtőközegek veszik át, melyek mindössze pár nap alatt lebomlanak a Föld légkörében. (Ezzel szemben a korábban említett R134a lebomlási ideje tizenhárom év.)

Azonban az új HFO-hűtőközegek kapcsán is környezetvédelmi aggályok merültek fel. mivel a HFO-k olyan, ún. örök vegyszereket, más néven per- és poliflouralkilokat (PFA-kat) tartalmaznak, melyek nagyon lassan, évtizedek vagy akár csak évszázadok alatt bomlanak le a környezetben.

 

 

Amint arról nemrég közzétett cikkében az Index is beszámolt, az örök vegyszereket tapadásmentes, vízpergető és zsírtaszító tulajdonságaik miatt használják, többek között élelmiszercsomagolásokban, kozmetikumokban, és a már említett hűtőközegekben.

Mivel azonban azok csak nagyon lassan, vagy egyáltalán nem bomlanak le, ezért fel tudnak halmozódni a környezetben, illetve – az ivóvízen keresztül – az emberi szervezetben is, ahol hormonális rendellenességeket, autoimmun betegségeket, elhízást, szív- és érrendszeri betegségeket vagy rákot okozhatnak.

 

Németország, Hollandia, Dánia, Norvégia és Svédország ezért a PFA-anyagok korlátozására vonatkozó javaslatot nyújtott be az Európai Vegyianyag-ügynökségnek januárban, és a témakörben hathónapos nyílt konzultáció indult március 22-én.

A konzultációs időszakot követően várhatóan a PFA-k gyártására, forgalmazására és felhasználására vonatkozó korlátozásokat fogad majd el az Európai Unió.

 

 

Források:

https://index.hu/techtud/2023/05/20/civilizacio-vegyipar-szennyezes-pfas-orok-vegyszer-betegseg-ivoviz-koltsegek-esszencialis-alkalmazas-betiltes-chemsec/

https://hu.wikipedia.org/wiki/H%C5%B1t%C5%91k%C3%B6zeg

https://www.consilium.europa.eu/hu/policies/climate-change/paris-agreement/

https://echa.europa.eu/hu/hot-topics/perfluoroalkyl-chemicals-pfas